A KÖRNYÉK

BÖRZSÖNY ÉS A DRÉGELYVÁR

A Mártírok utca végéből a Drégelyvár vasúti megállótól több gyalogtúra is indul. Kedvelt célpontok: Pénzásás, Deszkáspuszta vagy a Drégelyvár.

BÁNKI TÓ

A 7 hektáron elterülő, átlagosan 4 méter mély tó a fürdőzők és a horgászok körében is közkedvelt. Nagyoroszitól 12 km-re található.

Kirándulási javaslatok biciklivel

Tsitári forrás: Drégelypalánk és Hont között, a 2. számú főúttól kb 1 km-re található a Tsitári forrás, Kutyika, és a kegyhely, a Csitári kápolna, mely a forrás miatt ismert zarándokhellyé vált.

Halyagasi Horgásztó: Patak települése szélén található Nagyoroszitól kb. 2 km-re. A nógrádi-medencében található meseszép környezetű tavon várjuk a kedves horgászni vágyókat, akik szeretik a bojlimentes hagyományos horgászatot.

Mikszáth Kálmán emlékház: Horpács az író választott nógrádi otthona volt. 1904-ben vásárolta meg a 420 holdas birtokot. 1954 óta tölt be múzeumi funkciót, ma Magyarország egyetlen Mikszáth emlékmúzeuma. Biciklivel 4 km-re, autóval 7 km-re található Nagyoroszitól.

Kirándulási javaslatok autóval

A felújított Dudinka termálfürdő az ismert fürdővárosban,Gyűgyön (szlovákul Dudince), helyezkedi el, 30km-re Nagyoroszitól.

Vadas Termálpark: Az összesen 30 hektáron elterülő Vadas Thermal Resortban 12 élménymedence található, melyek közül hét kültéri, hat pedig egész évben látogatható.  Az aquaparkban a medencéken túl csúszdapark, többfunkciós sportpályák, körhinták, kalandpark és egész évben működő horgásztó is vár a látogatókra. 56 km-re található Nagyoroszitól.

Esztergom: kedvelt idegenforgalmi célpont, 2014-ben másfél millió turista választotta úti céljául. Nagyoroszitól 56 km-re található.

Vác: Dunakanyar bal partján elhelyezkedő barokk kisváros – épületei, kis utcácskái,meseszép Duna-parti korzója magával ragadják az idelátogatókat. Nagyoroszitól mindössze 35 km-re található, könnyedén megközelíthető autóval, busszal és vonattal is.

Hollókő: egy község Nógrád megyében, a Szécsényi járásban. Magyarország egyetlen faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Nagyoroszitól 60 km-re található.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeii, nem csoda, hogy Európa Diplomás. Nagyoroszitól 64 km-re északkelet felé, Magyarország szlovákiai határának közelében terül el a szlovákia Mucsény a nógrád megyei Ipolytarnóc között.